Spánkové cykly

Efektivní spánek je základem dne. Pokud spíme málo, jsme vyčerpaní a na odpočinek zapomínáme, tak naše tělo nemůže regenerovat a nenabírá energii. Ne každý však ví, že spánek u dospělých je rozdělen na pět cyklů opakujících se po cca 90 minutách. Ty se pak dále dělí na dvě fáze R.E.M a nonREM. Pokud se probudíme během hlubokého spánku, naše tělo nebude zregenerováno a budeme se cítit unaveně celý den.
REM (= rychlé pohyby očí) je fáze, během které máme zvýšenou aktivitu mozku a představuje 20 až 25 % našeho spánku. Předtím, než se člověk dostane do R.E.M fáze, si tělo projde několika stádii nonR.E.M spánku. Ten probíhá od usínání, až po hluboký spánek a probuzení v této fázi je obtížné.
Cyklus nonR.E.M a R.E.M se během noci opakuje několikrát, vždy v 90-120 minutových intervalech.

Spánkový cyklus:
1. Fáze – jsme ospalí a pomalu usínáme (13 – 16 minut)
2. Fáze – probíhá lehký spánek
3.+ 4. Fáze – procházíme hlubokým spánkem, během kterého probíhá fyzická regenerace
5. Fáze – R.E.M fáze, což znamená psychická regenerace a sny, které si pamatujeme
Během spánku se tento celý cyklus opakuje minimálně čtyřikrát, ale po pěti hodinách spánku už fyzická regenerace neprobíhá a jsme připraveni na probuzení.
Pro získání energie během dne se doporučuje krátký odpočinek. Ten nám dodá energii ale jen v případě, že se časově bude pohybovat kolem 20 – 25 minut. A proč ne déle? Mohli bychom se dostat do hlubokého spánku, a to by bylo pro naše tělo zničující. V dalším článku se dozvíte opět nějakou novinku, takže se máte na co těšit 🙂